wtorek, 4 lutego 2014

To nie fale dunaju, to sernik z malinami!





Kolejna propozycja własnej inwencji, by uzyskać ciasto, które kiedyś miałam okazję jeść. I powiem wam, że lepszego sernika z owocami to jeszcze nie jadłam ;) (ach nie ma to jak siebie samą chwalić ;)) fakt jest taki, masa serowa na kakaowym biszkopcie z masą malinową na wierzchu - słodycz z nutą kwaskowych owoców... co tu pisać, upieczony zniknął w pół dnia i nawet zdjęć nie było czemu robić. Dlatego moja dobra rada - pieczcie od razu z podwójnej porcji w dużej blaszce - nie pożałujecie :) (Zdjęcia niestety nie najlepsze za co przepraszam)




 

Składniki na kakaowy spód:
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło z cukrem utrzeć, dodać jajka i wymieszać. Na koniec dodać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Uzyskane, gęste ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką w cieście porobić zagłębienia (jak na zdjęciu) (nie zapiekać przed wylaniem masy serowej)


Masa serowa:
  • 0,5kg sera białego mielonego
  • 125g cukru
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżeczek kaszy manny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto kakaowe. W masie serowej również porobić zagłębienia grzbietem łyżki.


Masa malinowa:
  • 280g konfitury malinowej lub dżemu malinowego
Dżem/konfiturę przełożyć do miseczki i podgrzewać w mikrofalówce ok 30 sekund. Nie musi być gorąca, ważne by była półpłynna. Łyżką wykładać ją w zagłębienia w masie serowej, patyczkiem lub widelcem zrobić kilka esów-floresów.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 60 minut.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, wcale się nie dziwię, że zniknął w ekspresowym tempie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. POLECAM!! Rewelacyjny próbowałam :-))

    OdpowiedzUsuń