niedziela, 2 listopada 2014

Limonkowe serniczki z bezą i kokosem dla gości

Nadmiar limonek w domu nie dawał mi spokoju i tak kombinowałam co by tu z nimi zrobić. Sernik z bezą po głowie chodził mi już dłuższy czas ale by zbyt słodko nie było, beza potrzebowała kontrastu i tak powstał duet doskonały - kwaskowy ser ze słodką bezą i kokosową nutą. Super pomysł na przyjęcie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, poręczne, podzielne a jednocześnie pyszne. Musicie tego spróbować. Inspiracją był sernik cytrynowy z bezą z kuchni lidla i mini serniczki stąd.

Składniki na 24szt:
  • 250g ciastek pełnoziarnistych
  • 50g wiórek kokosowych
  • 120g masła
  • 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • skórka otarta z 2 limonek (wcześniej wyparzonych i umytych)
  • sok z 1 i 1/2 limonki
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Ciastka pokruszyć lub zmielić. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.

Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłębienia dać ok 1 czubatej łyżeczki ciasteczkowej masy i delikatnie wygładzić.

Ser zmiksować z jajkami i cukrem oraz sokiem i skórką z limonki. Masę przełożyć do foremek i zapiekać w 160 stopniach ok 15-18 minut.
W czasie gdy serniczki się zapiekają należy ubić pianę z białek. Gdy będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając aż masa będzie sztywna i lśniąca. Przełożyć do worka cukierniczego.

Podpieczone serniczki wyjąc z piekarnika i na każdy serniczek wyciskać porcję bezy i zapiekać jeszcze ok 25 minut. Sprawdzając co jakiś czas czy beza zbytnio się nie rumieni.

Smacznego!
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

1 komentarz:

  1. Mmm, pyszne musiał być :) Przepadam za takimi słodko-kwaskowymi połączeniami :) Szczególnie w sernikach ;)

    OdpowiedzUsuń